Frans Halsmuseum 100 jaar!

21 Mrt

FransHals

Aankomende zaterdag begint de speciale tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan

De tentoonstelling is een confrontatie van meesterschilders; Frans Hals tussen tijdgenoten en voorgangers als Titiaan, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jordaens. Dit levert een spannende vergelijkingen op, waarbij duidelijk wordt hoe beroemde schilders door middel van hun werken op elkaar reageerden met de bedoeling de ander te overtreffen. Het resultaat van hun inspanningen is dan ook het beste te beoordelen wanneer vergelijkbare werken zij aan zij te zien zijn. De bezoeker kan zo zelf zien voor welke artistieke uitdagingen Hals moet hebben gestaan en wat hem uniek maakt

Frans Hals’ leermeester Karel van Mander plaatste schilders in twee categorieën. De schilders die op de ‘nette’ manier schilderden (zoals Pieter Brueghel) of op de ‘ruwe’ manier (zoals Titiaan en Tintoretto). Frans Hals behoorde duidelijk tot de ruwe manier, en ook in de olieverfschetsen van Rubens en Van Dyck is de losse, virtuoze penseelstreek goed te zien. Hierbij wordt duidelijk hoe dicht Hals zijn Antwerpse voorgangers naderde in de formele portretkunst.

Een levendige selectie genrewerken toont werken van Hals met zijn virtuoze penseelwerk en de mimiek van zijn lachende figuren, naast soortgelijke stukken van onder anderen Van Baburen, Jordaens en Van Dyck. Ook Hals’ grote groepsportretten gaan de dialoog aan met tijdgenoten. Het spectaculairst is wellicht de  confrontatie van Hals’ laatste groepsportretten met de enige meester die op dat moment met eenzelfde bravoure durfde te schilderen: de late Rembrandt. De schilderijen zijn afkomstig uit onder andere the National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus onder redactie van Anna Tummers (conservator oude kunst van het Frans Hals Museum en samensteller van de tentoonstelling). Internationale specialisten geven hierin inzicht in Hals’ virtuositeit, zijn directheid, zijn artistieke relatie met zijn collega’s uit Antwerpen en Amsterdam en Hals’ belang in zijn tijd. (160 pagina’s, full colour, nai010 uitgevers, verkoopprijs € 25).

Audiotour en evenementen

De tentoonstelling zal verder begeleid worden door een audiotour (Nederlands, Engels, Frans) waarin werken uit de tentoonstelling worden toegelicht. Tevens zal er een grote hoeveelheid aan nevenactiviteiten en evenementen bij de tentoonstelling worden georganiseerd.

Frans Halsmuseum

Groot Heiligland 62

2011 ES Haarlem

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: